top of page

Laskurahoitus eli factoring rahoitus kirjanpidossa

  • malinwallgren9
  • 19.12.2024
  • 2 min käytetty lukemiseen

Laskurahoitus, tunnetaan myös nimellä factoring, on rahoitusmuoto, jossa yritys myy omat myyntisaatavat rahoitusyhtiölle saadakseen välitöntä pääomaa. Tämä mahdollistaa yrityksen nopeamman kassavirran, sillä sen ei tarvitse odottaa asiakkaidensa maksavan laskujaan. Sen sijaan yritys saa suurimman osan saatavien arvosta heti käyttöönsä ja loput, kun asiakas on maksanut laskun. Factoring voi auttaa erityisesti yrityksiä, joilla on pitkiä maksuaikoja asiakkailtaan, mutta jotka tarvitsevat pääomaa toimintansa pyörittämiseen tai kasvuun. Mutta miten factoring-kaupat käsitellään kirjanpidossa?


Kaksi liiketoiminnan ammattilaista työskentelee pöydän ääressä, jossa on kannettavia tietokoneita, laskimia ja asiakirjoja, analysoiden taloustietoja näytöillään.

Factoringin perusteet


Factoring, eli laskurahoitus, on rahoitusmuoto, jossa yritys myy myyntisaatavansa rahoitusyhtiölle saadakseen nopeammin pääomaa käyttöönsä. Tämä on erityisen hyödyllinen ratkaisu yrityksille, joilla on pitkiä maksuaikoja asiakkailtaan tai jotka tarvitsevat nopeaa likviditeettiä esimerkiksi toimintansa ylläpitämiseen tai kasvattamiseen. Factoring tarjoaa joustavan ja tehokkaan tavan hallita kassavirtaa, sillä yritys voi keskittyä liiketoiminnan pyörittämiseen ilman huolta siitä, milloin asiakkaat maksavat laskunsa.


Laskurahoitus eli factoring kirjanpidossa


Factoringin vaikutus kirjanpitoon riippuu siitä, miten tapahtumat käsitellään ja minkälaisen sopimuksen yritys on tehnyt rahoitusyhtiön kanssa. Yleisesti factoring yksinkertaistaa saatavien hallintaa ja parantaa kassavirtaraportointia.

Kirjanpidon päävaiheet factoring-tapahtumissa:


  1. Myyntisaatavien kirjaaminen

    Kun yritys laskuttaa asiakasta, saatavat kirjataan normaalisti taseeseen myyntisaataviin.


  2. Ennakkomaksu

    Rahoitusyhtiö maksaa yritykselle laskusta ennakkomaksun, mikä kirjataan tuloutuksena pankkitilille ja vähennyksenä myyntisaatavissa.


  3. Palkkion ja kulujen vähennys

    Rahoitusyhtiö perii palkkionsa ja mahdolliset muut kulut, kun asiakas maksaa laskun. Tämä kirjataan kuluksi kirjanpitoon.


Factoring helpottaa yrityksen taloushallintoa, koska laskut voidaan poistaa taseesta nopeammin, ja vapautuva pääoma näkyy kassavirrassa. Tämä antaa realistisemman kuvan yrityksen taloudellisesta tilanteesta.



Kaksi liikemaailman ammattilaista keskustelee toimistossa, toinen selittää käsiään elehtien ja toinen hymyilee, taustalla on kannettava tietokone ja asiakirjoja pöydällä.

Factoringin hyödyt ja riskit kirjanpidossa


Factoring tarjoaa yrityksille monia etuja, erityisesti kassavirran parantamisen ja velanoton tarpeen vähentämisen. Kirjanpidon näkökulmasta se voi yksinkertaistaa saatavien hallintaa ja antaa selkeämmän kuvan yrityksen likviditeetistä. Kun myyntisaatavat muutetaan nopeasti rahaksi, yrityksen kassavirtaraportointi ja likviditeetti paranevat merkittävästi.


On kuitenkin tärkeää huomata, että factoring voi lisätä yrityksen kuluja rahoitusyhtiön palkkioiden vuoksi. Lisäksi rahoitusyhtiön perintätoimenpiteet saattavat vaikuttaa asiakassuhteisiin, erityisesti, jos perintää hoidetaan liian tiukalla otteella. Yrityksen onkin tärkeää valita factoring-kumppani huolellisesti ja varmistaa, että asiakassuhteet pysyvät hyvällä pohjalla factoring-palvelun käytön aikana. Suomessa luotettavia laskurahoituksen eli factoring-palveluiden tarjoajia ovat muun muassa Alisa Pankki ja Procountor.



Yhteenveto


Laskurahoitus eli factoring on joustava ja tehokas rahoitusmuoto, joka auttaa yrityksiä parantamaan kassavirtaansa ja ylläpitämään liiketoiminnan sujuvuutta. Laskurahoitus eli factoring-rahoitus kirjanpidossa voi yksinkertaistaa taloudenhallintaa ja parantaa yrityksen taloudellista raportointia, mutta siihen liittyy myös kustannuksia, jotka yrityksen on otettava huomioon. Huolellisesti käytettynä factoring voi olla arvokas työkalu yrityksen talouden hallinnassa ja mahdollistaa liiketoiminnan kasvun tukemisen.

 
 
bottom of page